1-2 limpor Vitt rostbröd
3 dl Majonäs
3 dl Créme Fraiche
½ st Citron
150-200 gr Kräftstjärtar
500 gr Färska eller frysta räkor
2-3 msk Löjrom
3 st Kokta Ägg
1 st nypa salt
Garnering
3 dl Grädde
3 dl Majonäs
3 dl Créme Fraiche
Dekoration
Gravad eller rökt lax
Dill
Sallad
Körsbärstomater
Gurka
En äkta bohuslänsk smörgåstårta! Det kan inte bli bättre än såhär!
Förberedelser:
1. Klä en bricka eller en plåt med aluminium-folie.
2. Börja med att koka äggen. Dessa måste kallna innan de kan användas i tårtan.
3. Skala räkorna.
Göra tårtan:
1. Lägg första lagret med brödskivor tätt bredvid varandra på hela plåten eller brickan.
2. Blanda Créme Fraiche och Majonäs. Ungefär 50/50 i mängd. Tillsätt saften från en halv citron.
3. Tag räkorna och kräftstjärtarna och dela dem på mitten (Inte alla, spara några till garnering). Lägg i majonäsblandningen tillsammans med lite hackad dill och en nypa salt. En liten klick löjrom är också gott att blanda i.
4. Bred hälften av blandningen på det första lagret.
5. Lägg nästa lager bröd och bred resten av majonäsblandningen på detta lager.
6. Skala och findela 2-3 kokta ägg och lägg ovanpå majonäsblandningen.
7. Lägg nästa lager bröd.
Garnering
1. Vispa grädden (OBS, inte för hårt!) och blanda denna med en del majonäs och en del créme fraiche.
2. Bred på blandningen runt kanterna och ovan på.
Dekorera tårtan
Låt fantasin flöda. Jag började med en salladsbotten och dekorerade sedan tårtan som på bilden; rullad lax, gurka och körsbärstomater längs kanterna, ägg med löjrom, en skiva citron och en dillkvist.
Tips!
Låt gärna tårtan stå ett tag innan du börjar dekorera. Då suger brödet åt sig mer av fyllningen och den blir ännu godare. Jag lät min stå över natten och den blev supergod!