6-7 st mellanstora potatisar
ca 0,5 mjölk
1 st ägg
En klick smör
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Köttbullar:
3-400 g blandfärs
½ st gul lök
Salt
Kött&Grillkrydda eller valfri kryddmix
Vitpeppar
En klick smör till stekning
En klassiker som heter duga! Räcker till 4 personer.
Skala och hacka potatisen i små bitar. Lägg i en stor kastrull med vatten och salt och låt koka i ca 20 minuter.
Medan potatisen kokar, blanda alla ingredienser till köttbullarna.
Lägg en klick smör i en stor stekpanna på medelhög värme. Rulla köttbullarna och lägg i stekpannan när smöret smält helt och blivit lite gyllenbrunt. Tips! Gör en liten köttbulle först som smaktest, så kryddningen är okey innan resten av köttbullarna steks.
När potatisen är mjuk nog att mosa med en gaffel - häll av vattnet. Mosa potatisen ordentligt med en "potatismosare", en gaffel eller en elvisp. Lägg i en klick smör, en skvätt mjölk, kläck i ägget och fortsätt blanda tills moset är mjukt och fluffigt. Smaksätt med kryddorna och saltet.
Servera maten med en klick lingonsylt.
(Vi hade slut på lingonsylt, och provade med bostongurka istället... Gör inte det.)