50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 st påsar saffran (1 gram)
1½ dl socker
1 tsk salt
14 dl mjöl
1 dl russin
1 st ägg för pensling
Inget går väl upp emot nygräddade lussekatter i mörka december! Dessa lussekatterna blir extra fluffiga och saftiga med kesellan. Testa!
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken i kastrullen och värm tills fingervarmt. Häll mjölken över jästen och rör om med en träsked tills jästen har lösts upp. Tillsätt kesella, socker, saffran och salt. Rör om tills kesellan har lösts upp. Tillsätt mjöl tills degen är slät och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i någon minut. Degen ska räcka till 40 bullar, så dela degen i två delar. Rulla ut delarna i två lika tjocka rullar. Dela rullarna på mitten och därefter varje del i tio delar.
Forma bullarna till lussekatter och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Stick ner russin i bullarna. Låt bullarna jäsa under bakduk i 20-30 minuter. Sätt igång ugnen, 225 grader.
3. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills bullarna är gyllenbruna och fina.