Emmalagat logo c44555a44202d1c9be214159adc71a7f1b8c0ce3f0cea7ae6b0a237eeee09917
Large img51
Fläskfilé Wellington

INGREDIENSER

1 st Fläskfilé 8 skivor Prosciutto-skinka 10 små Skogschampinjoner 1 knippe Persilja 2 st Vitlöksklyftor 4-5 plattor Smördeg Salt Peppar 1 st Ägg till pensling 1 msk Olivolja till stekning Flingsalt
En något billigare, men lika god version av "Beef Wellington" som görs på oxfilé. Serveras med hemmagjort, fluffigt potatismos och rödvinssås. Putsa fläskfilén från fett och "silverskinn". Hetta upp en stekpanna med olja. Salta och peppra hela fläskfilén. Bryn fläskfilén, stek den inte helt utan ge den bara fin färg på ytan. Hacka skogschampinjonerna och vitlöksklyftorna. Lägg i en mixer tillsammans med ett knippe persilja, salt och peppar och mixa till en slät massa/pesto. Värm peston i en stekpanna på medelhög värme så att det mesta av vattnet från champinjonerna försvinner. Lägg ut ett stort ark plastfolie på bordet. Lägg ut skinkan på plastfolien; överlappa alla bitar med varandra så att det bildar ett "täcke" av skinka. Fördela svamp-peston över skink-täcket. Lägg fläskfilén vid ena kanten av "täcket". Rulla in fläskfilén i skinkan med hjälp av plastfolien (ungefär på samma sätt som man rullar sushi). Försök rulla så tätt som möjligt. När du rullat klart, förslut rullen med plastfolien och lägg i kylen i ca 15-20 minuter. Lägg ut ett nytt ark med plastfolie på bordet. Lägg smördegsplattorna tätt bredvid varandra och kläm ihop dem så att de bildar en enda stor smördegsplatta. Tag ut fläskfilén ur kylen och ta bort plastfolien runt om den. Rulla in fläskfilén i smördegen på samma sätt som innan, med hjälp av plastfolien. Knip ihop kanterna på smördegen så att allt ligger tätt inpackat. Förslut tätt med folien och lägg in i kylen i ytterligare 15-20 minuter. Sätt ugnen på 175-200 grader. Tag en plåt och lägg på bakplåtspapper på den. Tag ut din Wellington ur kylen, tag bort plastfolien och pensla med ägg. Strö på flingsalt. Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter eller tills ytan har fått fin färg (well-done kött). Om du istället vill ha köttet medium/medium rare: sätt ugnen på 225-250 grader och tag ut din Wellington när ytan är gyllenbrun. Dock måste just fläskfilé vara genomstekt, så medium/&medium rare gäller endast om du gör rätten med nötkött. Innertemperaturen på fläskfilé ska vara 70 grader för att köttet ska vara klart.
Se fler varmrätter